torsdag 4 november 2010

Äpplen & cider

Danny är mycket förtjust i cider men även mycket besviken på svensk cider. Slisk är var det är enligt Danny, engelsk cider där emot något helt annat, mustig och torr. Så vad gör man då, jo beställer hem en ciderpress från England och börjar plocka en jävla massa äpplen.

Först trodde jag att det bara var att stoppa ner äpplena och börja pressa men tji fick vi. Det visade sig vara en väldig process, först skulle äpplena tvättas, delas i klyftor och sen fick man lov att mixa dem i matberedaren innan de var dags att börja pressandet! Men å vad trevligt att se juicen fylla hink efter hink!

Istället för matberedare finns det särskilda makapärer som kan hacka äpplena till små, små bitar så till nästa år får vi se om vi kan få tag på en sådan, det skulle troligtvis snabba på processen.

Efter två dagars hårt arbete lyckades vi pressa fram 40 liter äppeljuice. Sen fick det hela jäsa efter alla konstens regler i en tunna under två veckor och sedan tappa vi upp det på flaska. I flaska jäser det nu ytterligare. Enligt instruktionerna kan cidern drickas efter två veckor men den blir tydligen bäst efter tre månader. Så nu är det bara att vänta!

Inga kommentarer: