onsdag 11 juli 2012

Äta eller inte äta?

Förra året gav mina svärföräldrar oss tre paket med tre olika svampsorter. Vit champinjon, skogschampinjon och shiitake. Nu tror ni kanske att de varit ute på en mycket lyckad svampplockning men så var inte fallet. I påsarna fanns nämligen någon form av substrat med svampmycel ( rötter) på.  På så sätt skulle vi kunna odla fram vår egen svamp utöver fotsvampen. Engelsmannen planterade det två champinjon sorterna i en fin jord och gödselblandning  och placerade det hela i jordkällaren helt enligt medföljande anvisningar.  Till en början väntade vi tålmodigt men när månaderna blev till ett år tappade vi tålamodet. En dag fick Engelsmannen nog och slängde ut allt på gödselstacken.                                                                                 

Det misslyckade försöket  föll i glömska . Vi hade inte haft en tanke på svamparna på flera månader då vi en dag många månader  senare fann hela gödselstacken full med svamp. Dessa svampar var misstänkt lika champinjoner och stämde väl in på svamppaketens beskrivning. Trots att jag inte hittade några giftiga svampar i svampboken som på något sätt liknade dessa svampar vågade jag inte lita på att det var champinjoner. När jag väl bestämt mig för att det var champinjonerna  vi planterat hade de tyvärr hunnit bli dåliga. Ett riktigt slöseri i för en som drömmer om självförsörjning.  Nu vet vi dock att det faktiskt funkar att odla dessa godsaker själv. Dock inte i en kall jordkällare utan på en rykande het gödselhög.

Shiitaken har vi inte provat ännu men nu är vi sporrade att göra ett försök. Den skall dock till skillnad  från champinjonerna fästas på en trästock som sedan skall stå ute på ett fuktigt ställe i trädgården.  Instruktionerna på paketet  utlovar  sedan en riklig skörd till den som har tålamod.

Inga kommentarer: